Frågor och svar e-böcker

Frågor och svar om e-böcker


Hur loggar jag in för att låna en e-bok eller e-ljudbok?
Logga in med bibliotekskortsnummer/personnummer och pin-kod eller bank-id.

Hur länge får jag låna en e-bok eller e-ljudbok?
Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken.

Hur många e-böcker får jag låna?
Du kan låna maximalt fem e-böcker per sjudagarsperiod.

Kan jag låna om en e-bok?
Du kan låna en e-bok igen genom att ladda ner filen en gång till. Du kan inte lämna tillbaka en e-bok för att låna en ny bok. Dina e-bokslån syns under Mina lån och går att ladda ner igen därifrån om du vill ha boken på flera olika enheter, som till exempel mobil och läsplatta.

Varför ska jag ha ett Adobe-ID?
Ett Adobe-ID krävs för att kopieringsskyddet på e-böckerna ska fungera. Du kan lägga in ditt Adobe-ID på upp till sex olika enheter (datorer, mobiler, surfplattor). Adobe-auktorisationen behöver du bara göra första gången du ska använda ett läsprogram, sedan kommer läsprogrammet ihåg ditt Adobe-ID. Om du väljer formatet "Läs strömmande" behöver du inget Adobe-ID men då behöver du vara uppkopplad via wifi eller 3G/4G under hela läsningen.

Vad är Sony Reader ID?
Läsplattor från Sony använder sig av Sony Reader ID istället för Adobe-ID för att auktorisera läsplattan. Det behövs för att låna e-böcker från biblioteket.

Får jag försenings eller påminnelseavgifter på e-böcker?
Nej.

Hur söker jag efter e-böcker?
Använd sökrutan. Sök efter en författare och/eller en titel. Du kan även skriva in e-bok för att få fram e-böckerna direkt. Använd också våra tipslistor för att hitta nyheter och topplistor för e-böckerna.

Måste jag vara uppkopplad via Wifi eller 3G/4G medans jag läser?
Nej. Du kan välja formatet "Ladda ner (EPUB)", då behöver du bara vara uppkopplad mot internet under själva nedladdningen av boken, när den väl finns i din surfplatta eller smartphone så går den att läsa utan internetuppkoppling.

Jag nekas att låna, det kommer felmeddelanden när jag försöker ladda ner?
Du kan ha en oreglerad avgift (till exempel förseningsavgift) på mer än 50kr till biblioteket. Du kan redan ha laddat ner 5 böcker denna 7-dagarsperiod. Du kan nyligen ha registrerat dig hos oss men inte hämtat ut ditt bibliotekskort. Om du har en oreglerad avgift så kan du betala den online via Mina sidor.

Jag har registrerat mig på er webbplats och det gick bra att ladda ned en e-bok men nu fungerar det inte längre. Vad har hänt?
Om du nyligen har registrerat dig på vår webbplats och ännu inte hämtat ut ditt bibliotekskort så får du låna max två e-böcker. För att kunna fortsätta låna e-böcker måste du besöka biblioteket för att hämta ut ett bibliotekskort. Ta med din legitimation. När du hämtar ut ditt bibliotekskort tar vi bort den tillfälliga spärren och du får låna upp till fem e-böcker per 7-dagars period.

Varför finns det en maxgräns för hur många e-böcker jag får låna på en 7-dagars period?
Vi på biblioteket vill så klart att våra besökare läser så mycket de bara kan och vill! Dock är det så att biblioteket betalar distributören för varje e-boklån (till skillnad mot en tryckt bok, där vi bara betalar inköpet av boken). Avgiften biblioteket betalar för e-boklånen ska täcka kostnader och royalties till författare, förlag och så vidare. För att biblioteket ska kunna planera sina mediekostnader något sånär har vi valt att sätta en maxgräns på antal e-boklån per 7-dagarsperiod.

Kan jag lämna tillbaka en e-bok som jag har läst ut eller som jag ångrat att jag laddat ned?
En e-bok kan du inte lämna tillbaka. Efter 28 dagar ligger bokomslaget kvar i ditt läsprogram men det går inte längre att läsa texten. Du tar då själv bort boken från din dator eller surf/läsplatta. Oavsett om och när du tar bort e-boksfilen finns ditt e-boklån registrerat under "Mina sidor" i 28 dagar från nedladdningstillfället. Efter 28 dagar försvinner titeln automatiskt från listan. Observera att maxgränsen fem e-böcker per 7-dagarsperiod INTE påverkas av att du eventuellt tar bort en e-bok från din dator eller surf/läsplatta.

Varför går det inte att ladda ned e-böcker från biblioteket direkt via webbläsaren i min wi-fi-uppkopplade Sony Reader läsplatta?
Sony har gjort om sin läsplatta för att den bättre ska passa den amerikanska marknaden. Tyvärr innebär det att Sony Reader inte längre fungerar med de nedladdningsförfaranden som svenska bibliotek använder sig av. Det går dock att ladda ned e-böckerna till en dator och via den synka/föra över e-böckerna till Sony Reader läsplatta. Har du en äldre modell av Sony Reader ska det dock fortfarande gå att ladda ned biblioteksböcker direkt via läsplattan.

Varför kan jag inte använda Bluefire Reader?
Bluefire Reader, som vi tidigare har rekommenderat, har gjorts om till en betalapp och kostar cirka 50 kronor för nya användare. Har man haft appen sen tidigare kan man uppdatera den gratis och fortsätta att använda den utan kostnad. Vi rekommenderar istället PocketBook Reader, Aldiko eller Adobe Digital Editions som är gratis.

Jag laddar ner en e-bok till min dator men den öppnas inte automatiskt i Adobe Digital Editions?
Välj "spara fil" och spara ned den tex på skrivbordet. Den bör heta URRLink.ascm. Högerklicka på filen och välj "Öppna med", välj programmet Adobe Digital Editions.

Språk

Biblioteket i Tyresö centrum

Biblioteket i Tyresö centrum

Öppettider biblioteket Tyresö C

Måndag: 14.00-17.00*
Tisdag: 14.00-17.00*
Onsdag: 14.00-17.00*
Torsdag: 14.00-17.00*
Fredag: 14.00-17.00*
Lördag: 11.00-15.00*
Söndag: 11.00-15.00*
*Öppet för barn födda 2002 eller senare
Biblioteket i Trollbäcken

Biblioteket i Trollbäcken

Öppettider biblioteket Trollbäcken

Måndag: 14.00-17.00*
Tisdag: 14.00-17.00*
Onsdag: 14.00-17.00*
Torsdag: 14.00-17.00*
Fredag: 14.00-17.00*
Lördag: 11.00-15.00*
Söndag: Stängt
*Öppet för barn födda 2002 eller senare
Biblioteket i Strand

Biblioteket i Strand

Öppettider biblioteket Strand

Måndag: 14.00-17.00*
Tisdag: 14.00-17.00*
Onsdag: 14.00-17.00*
Torsdag: 14.00-17.00*
Fredag: 14.00-17.00*
Lördag: Stängt
Söndag: 11.00-15.00*

*Öppet för barn födda 2002 och senare