Frågor och svar om e-böcker


Hur loggar jag in för att låna en e-bok eller e-ljudbok?
Logga in med bibliotekskortsnummer/personnummer och pin-kod eller bank-id.

Hur länge får jag låna en e-bok eller e-ljudbok?
Lånetiden är 28 dagar.

Hur tar jag bort en e-bok?
Det kan finnas sätt att ta bort en e-bok men det betyder oftast bara att den raderas från din enhet, lånet på boken som finns hos biblioteket kan bara bibliotekspersonalen ta bort. Så länge lånet är synligt på Mina Sidor så är det aktivt och du kan läsa/lyssna eller ladda ner boken igen.

Varför ska jag ha ett Adobe-ID?
Ett Adobe-ID krävs för att kopieringsskyddet på e-böckerna ska fungera. Du kan lägga in ditt Adobe-ID på upp till sex olika enheter (datorer, mobiler, surfplattor). Adobe-auktorisationen behöver du bara göra första gången du ska använda ett läsprogram, sedan kommer läsprogrammet ihåg ditt Adobe-ID. Om du väljer formatet "Läs strömmande" behöver du inget Adobe-ID men då behöver du vara uppkopplad via wifi eller 3G/4G under hela läsningen.

Vad är Sony Reader ID?
Läsplattor från Sony använder sig av Sony Reader ID istället för Adobe-ID för att auktorisera läsplattan. Det behövs för att låna e-böcker från biblioteket.

Får jag försenings eller påminnelseavgifter på e-böcker?
Nej.

Vad ska jag göra om jag inte hinner läsa klart boken på 28 dagar?
Låna samma bok igen från bibliotekets hemsida, tyvärr så kommer boken inte ihåg var du slutade läsa  eller lyssna så du får själv leta fram till rätt kapitel och sida.

Hur söker jag efter e-böcker?
Använd sökrutan. Sök efter en författare och/eller en titel. Du kan även skriva in e-bok för att få fram e-böckerna direkt. Använd också våra tipslistor för att hitta nyheter och topplistor för e-böckerna.

Hur får jag större text eller ljusare skärm i e-boken?
I appen Bluefire Reader kan du alltid ändra inställningarna när du läser en bok (tex större text, mörkare skärm eller annat typsnitt) dutta mitt på sidan i en bok så att menyn kommer fram, under "Settings" kan du anpassa som du vill.

Måste jag komma ihåg var jag slutade läsa?
Bluefire Reader kommer alltid ihåg vilken sida du var på om du slutar läsa och stänger appen eller om batteriet tar slut eller du får ett mobilsamtal mitt i läsningen. Den enda gång du behöver komma ihåg på vilken sida du var är när lånet har förfallit och du måste ladda ner den igen.

Måste jag vara uppkopplad via Wifi eller 3G/4G medans jag läser?
Nej. Du kan välja formatet "Ladda ner (EPUB)", då behöver du bara vara uppkopplad mot internet under själva nedladdningen av boken, när den väl finns i din surfplatta eller smartphone så går den att läsa utan internetuppkoppling.

Hur många e-böcker får jag ladda ner?
Du får låna upp till 5 böcker per 7-dagarsperiod, därefter får du vänta ytterligare 7 dagar för kunna att låna nya e-böcker. Lånar du dina 5 e-böcker på t.ex. en tisdag, kan du nästa onsdag låna 5 nya. Sprider du ut dina lån över olika dagar blir det lite mer komplicerat att räkna ut när du kan låna på nytt. 

Jag nekas att låna, det kommer felmeddelanden när jag försöker ladda ner?
Du kan ha en oreglerad avgift (förseningsavgift, reservationsavgift) på mer än 50 sek till biblioteket. Du kan redan ha laddat ner 5 böcker denna 7-dagarsperiod. Du kan nyligen ha registrerat dig hos oss men inte hämtat ut ditt bibliotekskort. Om du har en oreglerad avgift så kan du betala den online via Mina sidor.

Jag har registrerat mig på er webbplats och det gick bra att ladda ned en e-bok men nu fungerar det inte längre. Vad har hänt?
Om du nyligen har registrerat dig på vår webbplats och ännu inte hämtat ut ditt bibliotekskort så får du låna max två e-böcker. För att kunna fortsätta låna e-böcker måste du besöka biblioteket för att hämta ut ett bibliotekskort. Ta med din legitimation. När du hämtar ut ditt bibliotekskort tar vi bort den tillfälliga spärren och du får låna upp till fem e-böcker per 7-dagars period.

Varför finns det en maxgräns för hur många e-böcker jag får låna på en 7-dagars period?
Vi på biblioteket vill så klart att våra besökare läser så mycket de bara kan och vill! Dock är det så att biblioteket betalar distributören för varje e-boklån (till skillnad mot en tryckt bok, där vi bara betalar inköpet av boken). Avgiften biblioteket betalar för e-boklånen ska täcka kostnader och royalties till författare, förlag och så vidare. För att biblioteket ska kunna planera sina mediekostnader något sånär har vi valt att sätta en maxgräns på antal e-boklån per 7-dagarsperiod.

Kan jag lämna tillbaka en e-bok som jag har läst ut eller som jag ångrat att jag laddat ned?
En e-bok kan du inte lämna tillbaka. Efter 28 dagar ligger bokomslaget kvar i ditt läsprogram men det går inte längre att läsa texten. Du tar då själv bort boken från din dator eller surf/läsplatta. Oavsett om och när du tar bort e-boksfilen finns ditt e-boklån registrerat under "Mina sidor" i 28 dagar från nedladdningstillfället. Efter 28 dagar försvinner titeln automatiskt från listan. Observera att maxgränsen fem e-böcker per 7-dagarsperiod INTE påverkas av att du eventuellt tar bort en e-bok från din dator eller surf/läsplatta.

Jag har laddat ned en e-bok på min Android-enhet men hittar den inte. Vad ska jag göra?
Se till att du använder dig av webbläsaren Mozilla Firefox när du ska ladda ned dina e-böcker. Den finns att ladda ned gratis från Play store. Det kan fungera även med andra webbläsare, men om du är ovan med att ladda ned filer rekommenderar vi Firefox, då vi av erfarenhet vet att det fungerar bäst. Se också till att du installerat Bluefire-appen och auktoriserat den med ditt Adobe-ID. Om du trots detta inte får upp en fråga om du vill öppna din e-bok efter nedladdning, ska du titta i statusfältet efter en nedladdningssymbol (en grå pil som pekar nedåt). Ser du pilen kan det betyda att e-boksfilen ligger som en länk i din nedladdningslista. Klicka då på filen som heter något i stil med URLLink.acsm (vill du vara säker, titta när filen laddades ned så kan du enkelt avgöra att det är rätt fil). Om din Android-enhet frågar vilken app som ska användas vid öppning av denna typ av fil, välj Bluefire reader och välj "Alltid". Då kommer dina e-böcker fortsättningsvis öppnas direkt i Bluefire reader.

Varför går det inte att ladda ned e-böcker från biblioteket direkt via webbläsaren i min wi-fi-uppkopplade Sony Reader läsplatta?
Sony har gjort om sin läsplatta för att den bättre ska passa den amerikanska marknaden. Tyvärr innebär det att Sony Reader inte längre fungerar med de nedladdningsförfaranden som svenska bibliotek använder sig av. Det går dock att ladda ned e-böckerna till en dator och via den synka/föra över e-böckerna till Sony Reader läsplatta. Har du en äldre modell av Sony Reader ska det dock fortfarande gå att ladda ned biblioteksböcker direkt via läsplattan.

Har hört om appen Aldiko, fungerar inte den med e-böcker?
Jo, den går att använda om du har en Android. Av erfarenhet vet vi dock att Bluefire Reader fungerar med de flesta plattformar och enheter så det är därför vi rekommenderar den till alla istället för Aldiko. Om både Aldiko och Blufire reader finns installerade, kan det bli problem när man försöker öppna en e-bok. 

Jag laddar ner en e-bok till min dator men den öppnas inte automatiskt i Adobe Digital Editions?
Välj "spara fil" och spara ned den tex på skrivbordet. Den bör heta URRLink.ascm. Högerklicka på filen och välj "Öppna med", välj programmet Adobe Digital Editions.

Språk

Biblioteket i Tyresö centrum

Biblioteket i Tyresö centrum

Sommartider biblioteket Tyresö C

Måndag: 09:00* - 19:00
Tisdag: 09:00* - 19:00
Onsdag: 09:00* - 19:00
Torsdag: 09:00* - 19:00
Fredag: 09:00* - 18:00
Lördag: Stängt

*självbetjäning vardagar 9-10

Mer om avvikande öppettider

Biblioteket i Trollbäcken

Sommartider Trollbäckens bibliotek

Måndag: Stängt
Tisdag: Stängt
Onsdag: Stängt
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: Stängt
Lördag: Stängt

Mer om avvikande öppettider

Biblioteket i Strand

Biblioteket i Strand

Sommartider biblioteket Strand

Måndag: Stängt
Tisdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: Stängt
Torsdag: Stängt
Fredag: Stängt
Lördag: Stängt

Mer om avvikande öppettider